Przepisy
LODY Z CZARNEGO SEZAMU
Potrzebujesz:
- 1 litr lodów śmietankowych (domowych lub gotowych),
- 4-6 łyżek czarnego sezamu,
- (opcjonalnie) szczypta serumdeng- prażone wiórki kokosowe z przyprawami i orzeszkami ziemnymi
Wykonanie:
- Sezam podprażyć lekko na teflonowej suchej patelni aż zacznie pachnieć.
- Zemleć go w małym malakserze lub zetrzeć na miazgę w moździerzu.
- Połączyć z lodami.
- Do posypania użyłam szczypty Serundeng.Jest to indonezyjska specjalność mieszanka prażonych wiórków kokosowych,siekanych orzeszków ziemnych a aromatycznych przypraw.
SMACZNEGO :)
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM
Składniki :
- podwójna pierś kurczaka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów bez skórek
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1.5 litra rosołu
- sól
- pieprz
- sproszkowana papryka ostra i słodka
- majeranek
Wykonanie :
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę, obrać i pokroić papryki.
- W garnku przesmażyć posolone i oprószone pieprzem piersi kurczaka z cebulą (na oleju lub oliwie), dodać czosnek i paprykę.
- Zalać wszystko rosołem.
- Zawartość puszek(oprócz pomidorów) wysypać na durszlak przelać zimną wodą, dodać do garnka.
- Dodać pomidory.
- Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
- Gotować około 20-30 min. na wolnym ogniu aż zupa nieco zgęstnieje.
- Zupa powinna być dość ostra więc na końcu należy doprawić ją tak by uzyskać charakterrrek ;)
Komentarze: